Fiske- og naturopplevelser

Sørøya Gjestestue er lokalisert ved Fiskenes i Sandøybotn i Hammerfest kommune – langt borte fra bylivets støy og mas. Sørøya, som også kalles «den grønne øya i nord», er Norges fjerde største øy etter areal med over tusen fiskevann for røye og ørret. Her finner du endeløs uberørt natur, stillhet med unntak av fuglekvitter og bølgene som slår inn fra havet. Her finnes også noen av Norges flotteste sandstrender med Barentshavet like utenfor. Vi byr på opplevelser både for voksne og barn. Husk å ta med både badeutstyr og dunjakke på ettersommeren, det kan bli bruk for begge typer plagg.

Det er meget gode fiske-, jakt- og turmuligheter på Sørøya – både i vinterhalvåret og i sommerhalvåret. Hvert år i juli arrangeres det en havfiskefestival i Sørvær på sørsiden av øya.

Er det noen som har lyst til å oppleve følelsen av fjellhytte ved havet så er det denne følelsen man får hos oss når en kan fange stor skreien ute i fjorden, og steik ørreten er fisket i vannene rett i nærheten.

Fiske

Fiske kan utføres hele året – både ute i fjorden og på land.

Utenfor Sørøya Gjestestue er det mange flotte fiskeområder. Både i fjorden og lengre ut i havgapet er det svært gode fiskemuligheter, sommer som vinter. I havområdene rundt fiskes det både kveite/helleflyndre, stortorsk/skrei, steinbit og russekrabbe. Gjestene på gjestestua som leier båter hos oss, får sjekke krabbeteinen fritt. Er det krabbe i den, så får våre gjester beholde dem. De rekordstore kveitene som kan fiskes i fjorden utenfor gjestestua, er en stor attraksjon. Sørøya er kjent for stor fisk. Å egenhendig dra opp en fisk på 14-100 kilo gjør et varig inntrykk. Sørøya har mange fiskerekorder for stangfiske for flere fiskearter. Kveitefiske begynner gjerne i midten av mai måned. I den tiden er Kongekrabbefiske også veldig bra. Hvorfor ikke begge deler…

I havgapet utenfor kan du også oppleve sel og lekne vågehvaler. Litt mindre vanlig er det å oppleve spekkhoggere ute i fjorden hos oss, men også de er på våre kanter iblant. Yttersiden av Sørøya er et viktig leveområde for sel av artene havert (gråsel) og steinkobbe. I februar til april, hvert år, samler det seg en stor koloni med havert, som kommer for å beite på de rike fiskeressursene på yttersiden av Sørøya.

På Sørøya er det anslagsvis tusen vann med ørret og røye. Det er også mange fine ørret- og røyevann i Sandøybotn. Noen vann bare i kort gangavstand fra gjestestua – etter ti minutters gange er du ved gode fiskevann. Cirka to kilometer fra gjestestua er det en plass som heter Strømmen. Det er ved ei bru som havet renner ut og inn under, alt etter tidevannet. Der er det flere som har fått laks og sjøørret. Det er også ei fin sandstrand der. Du kan leie lavvo hos oss til en slik tur om du ønsker det for å overnatte ute. Juni, juli og august regnes for å være den beste tiden for innlandsfiske. Ørretfiske kan foregå til langt ut i september, mens røyefiske er best til midten av august. Om vinteren kan du fiske på isen i disse vannene, og du kan velge å leie oss for en guidet snøscootertur for å dra på fisketur langs scooterløypa som går til gjestestua og hyttene.

Jakt

Sørøya har et rikt dyreliv, og er kjent for sin rype – og harebestand. Om høsten er det tid for småviltjakt, noe som byr på flotte turer og spenning. Sørøya er et av de beste jaktområdene for hare i Norge. Bestandene er store, og jegere som kommer til oss, oppfordres til å jakte på hare for å holde bestanden nede. På Sørøya jakter man både på fjellrype og lirype. Rypebestanden varierer fra år til år. Rype- og harejakt foregår i perioden 10. september til 15. mars. Vi anbefaler på det sterkeste vinterharejakt her hos oss, gjerne i slutten av februar. Da er det lengre dager med lys også.

Tur i skog og mark

Det kan være en opplevelse i seg selv å komme utover til havgapet hos oss med båt eller snøscooter. Mange synes disse turene er fascinerende.

Om vinteren fram til mai kan du også leie guidet snøscootertur hos oss for en snøscootersafari. På Sørøya er det scooterløyper som strekker seg fra Akkarfjord til Hasvik og Sørvær. Scooterløypa går til gjestestua og hyttene.

Hos oss er det fint turterreng for både korte og litt lengere turer. Ved kirkegården i Sandøybotn er det en fin sandstrand som også er litt skjermet fra folk. Det er cirka 3-400 meter å gå dit fra gjestestua.

Du kan planlegge for fottur på egenhånd, eller følge merkede stier. Velger du å gå en tur til fots for å utforske øya på egenhånd, finner du gode fiskevann, idylliske småplasser, «laguner» med hvite strender av skjell og korallsand og storslått natur, dyre- og fugleliv. Du kan velge å besøke de berømte hulene der folk overvintret under krigen, helleristningene og hustuftene på Slettnes, de lange sandstrendene, Sandfjellet i Gamvika, de sjeldne steinartene (ametyst, gabbro, sodalitt), havfiskemiljøet i Sørvær, Kjøttvikvarden og fyrvokterveien, de store sel og sjøfuglkoloniene, det storslåtte kystlandskapet, med mer.

Du kan også benytte merkede stier. Det er blant annet en sammenhengende tursti fra fjellet Fuglen ved Sørvær til Akkarfjord og Tarhalsen. I Sandøybotn er det en startpunkttavle med innlagt informasjon om turstien på norsk, engelsk og tysk. Turstien på omtrent hundre kilometer er merket i henhold til Den Norske Turistforenings (DNTs) merkestandard, og med flere retningsskilt på skiltpunkter langs turstien.

På fottur på Sørøya kan du oppleve et rikt og variert fugleliv med utallige arter (eks. havørn, kongeørn, tårnfalk, dvergfalk, vandrefalk, rype, lundefugl, lomvi, alke m.v.). Mange av dem hekker i store kolonier på yttersiden av Sørøya, på Bondøya og Lille Kamøya. Av sjeldne arter, som er påvist hekkende her, kan nevnes havsvale, havhest og storjo.

Hare, oter, røyskatt, mink, lirype og fjellrype er vanlige arter her og påtreffes over hele øya.

Sørøya kan by på friskt og skiftende vær, så selv om værmeldingene er gode, kan det være lurt å pakke slik at du er rustet for litt frisk vind, nedbør og kjølige temperaturer.

Er du heldig, så kan du avslutte dagen med å spise multebær i midnattssol på sensommeren. Det er rikelig med bær i Sandøybotn. Multebær kan du finne helt ned til havnivå. Gjestene kan starte å plukke bær i bakken rett ved Gjestestua!

Etter en tur i skog og fjell kan du slappe av i badstua med en «kaill en» når du er tilbake – kanskje også en svømmetur i havet. Etter på kan du sitte på terrassen å nyte god mat og en god pils eller kaffe om kvelden, og la roen senke seg.

Reise til oss

For å komme til oss kan du reise til Hammerfest med fly, bil eller båt. Derfra reiser du med rutegående hurtigbåt til Lotre. I Lotre vil vi møte dere med bil/minibuss, og frakte dere og bagasjen over til Gjestestua i Sandøybotn. Det er cirka åtte kilometer fra Lotre til gjestestua. Veien til Sørøya Gjestestue er vinterstengt. Når veien stenges cirka rett etter nyttår, blir all transport av gods og gjester utført med snøscooter. Ta kontakt for å planlegge en uforglemmelig opplevelse hos oss.

Varen er lagt i handlekurven.
0 items - kr 0.00
nb_NONorwegian